Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Manifest

Davant la inquietud que ens ha provocat l’anunci del projecte de construcció d’un macroabocador al municipi de Riba-roja d’Ebre (la Ribera d’Ebre) i la possible ampliació de l’abocador existent a Tivissa, un grup de persones del territori hem decidit fer un pas endavant i crear la Plataforma Ribera Digna amb l’objectiu d’instar les autoritats a aturar immediatament el projecte del macroabocador i crear consciència ciutadana davant d’aquesta infraestructura que no respon en absolut a les necessitats del nostre territori en matèria de tractament de residus i que és del tot insostenible. La Plataforma Ribera Digna esdevé una associació sense ànim de lucre, transversal i amb independència de partits polítics i d’institucions.

El sentiment de rebuig al projecte es pot qualificar de pràcticament unànime en tot el territori que l’envolta, des de les terres de l’Ebre i el Priorat al sud de les terres de Ponent. Però més enllà dels efectes irreversibles que aquest projecte tindria sobre el nostre territori, creiem que aquest no és tan sols un problema territorial, sinó que és també un problema de país i del model de desenvolupament social, econòmic i ambiental que volem; en particular, sobre el model de gestió dels residus que se’n generen.

Creiem que aquests projectes s’escapen dels principis de gestió de residus que emanen de la legislació europea i que té com a eixos principals la promoció de la sostenibilitat i la salut pública, i la deixa en mans de grans corporacions empresarials que tan sols cerquen els màxims beneficis econòmics amb la gestió dels residus. Aquests projectes no fan més que evidenciar el fracàs més rotund de la Generalitat en matèria de gestió de residus.

En els darrers anys, les nostres comarques han patit un revés econòmic fruït de la manca de diversificació econòmica. Des de ja fa temps estem treballant per recuperar-nos a partir d’iniciatives basades en els nostres propis recursos –els actius patrimonials, històrics i naturals– i amb la qualitat i la sostenibilitat com a eines prioritàries, especialment aquelles que s’emmarquen dins de la pagesia, l’agricultura, el turisme i totes aquelles compromeses amb el respecte al territori. Un projecte de macroabocador tan sols contribuiria a malmetre els esforços dels molts emprenedors i de les institucions que estan apostant per un territori sostenible.

La Ribera d’Ebre ja disposa d’un altre macroabocador al municipi de Tivissa, el qual, en un principi, havia de ser un abocador de residus urbans per a les necessitats pròpies de les comarques de la Terra Alta, de la Ribera d’Ebre i del Priorat, i que havia de substituir l’anterior un cop esgotada la seva capacitat. A la pràctica, ha esdevingut un enorme forat on es dipositen residus industrials provinents des de més de la meitat de Catalunya, amb tots els impactes que suposa el trànsit de residus i de vehicles pesants, i el fet que estigui construït sobre un aqüífer al·luvial.

No podem repetir la història de la Ribera d’Ebre en les darreres dècades, amb grans instal·lacions industrials i energètiques que han generat un enorme passiu ambiental, amb beneficis que es privatitzen i  pèrdues que se sociabilitzen, hipotecant el territori i les futures generacions. La construcció d’un nou macro abocador o l’ampliació de l’existent només empitjoraria la situació. Des de la Plataforma Ribera Digna volem per al nostre territori un nou model de desenvolupament econòmic, social i ambiental compatible amb la Reserva de la Biosfera i basat en el respecte i la dignitat de la nostra terra i la nostra gent.

Per això, la Plataforma Ribera Digna rebutgem tant la construcció d’un macroabocador a Riba-roja d’Ebre com l’ampliació del de Tivissa. Les comarques meridionals ja hem estat suficientment solidàries. Cada zona ha de tractar els seus propis residus en acompliment dels principis de jerarquia, suficiència i proximitat en la gestió de residus, tal com dicten des d’Europa. No estem disposats a pagar més per la mala gestió escomesa per la Generalitat; seria un error d’enormes conseqüències que el Departament de Territori i Sostenibilitat autoritzés aquest tipus de projectes que només perjudiquen el territori. Una societat moderna s’ha de regir també pel principi de generar els menys residus possibles, entendre que el millor residu és el que no es genera i ser conscients de maximitzar els recursos renovables.

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES

Responsable: Plataforma Ribera Digna

Finalitat: Gestionar les peticions formulades i fer-te arribar informació comercial que sigui del teu interès

Legitimació: Consentiment de l’interessat

Drets: Accés, rectificació, supressió, oposició, limitació i portabilitat de dades

A %d bloguers els agrada això: